Volledige automatisering deeglijn.

Dutch Bakery in Tilburg verwerkt 22.000 kg deeg per uur. Elke verstoring in de productie zou leiden tot een drastische afname van de capaciteit. Om de betrouwbaarheid en efficiëntie verhogen zijn de productielijnen bij Dutch Bakery verregaand geautomatiseerd. PRO-AT heeft naast diverse PLC systemen en een SCADA systeem voor het bedienen van de lijn ook twee ABB robots geïntegreerd.

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was om zo min mogelijk kabelgoten en kabels te monteren in de productieruimten. Om die reden is er gekozen voor Profinet en decentrale I/O. Als basis is gekozen voor een Siemens S7-1500F veiligheids-PLC. Voor de visualisering (SCADA) is gekozen voor Iconics met twee bedienlocaties. Verder zijn er op diverse plaatsen langs de productielijn operator panels gemonteerd om de productiemedewerkers te informeren.

ABB robots.

Om de hoge productiecapaciteit mogelijk te maken zijn er twee ABB-robotarmen geïnstalleerd. De eerste robot plaatst de platen met product in een hoge transportwagen. Deze transportwagen gaat vervolgens via een rijskast naar de oven. Als de kar met gereed product uit d oven komt zorgt de tweede robot ervoor dat de platen met product weer uit de transportwagen worden gehaald en met een complexe beweging worden de producten van de platen weer op een transportband geschoven. De combinatie van de robots en het besturen van de transportwagen en de juiste positionering op de diverse plaatsen vraagt om een integrale oplossing waarbij de diverse onderdelen goed en betrouwbaar met elkaar kunnen communiceren. De ABB robotarmen zijn met Profibus gekoppeld aan de Siemens S7-1500F PLC.

Veiligheid

De productielijn is opgebouwd uit machines van diverse fabricaten met vaak een eigen besturing en noodstopcircuit. Om de gehele productielijn veilig te maken volgens de machinerichtlijn is met Profinet

In combinatie met Profisafe een separaat veiligheidscircuit ontworpen en geprogrammeerd. Dit veiligheidscircuit met noodstoppen, lichtschermen, hekbewakingsschakelaars e.d. borgt de veiligheid van de installatie over 7 zones. Door gebruik te maken van een veilgheids-PLC kunnen deze zones relatief eenvoudig worden aangepast omdat er bijvoorbeeld nieuwe machines aan de lijn worden toegevoegd.

Iconics SCADA

Op diverse locaties in de productie zijn SCADA stations in RVS behuizingen geplaatst die de operators snel en overzichtelijk de status van de diverse lijnen toon. Eventuele storingen en
alarmen van de diverse installaties waaronder de ABB robots worden op het centrale meldingenscherm getoond. Dit helpt de technische dienst om storingen snel te verhelpen en de
stilstand tijd tot een minimum te beperken. Daarnaast wordt er ook veel data gelogd en getoond in een OEE-applicatie (Overall Equipment Efficiency). Omdat er gekozen is voor Profibus en Profinet zijn bijna alle componenten via een beveiligde remote verbinding (VPN) bereikbaar. Vanwege de continuiteit heeft Dutch Bakery een 24/7 servicecontract afgesloten met PRO-AT om stilstand en productieverlies tot een minimum te beperken.

Voordelen voor de klant:

  • Hogere productie capaciteit 22T/uur,
  • Minder ongeplande stilstanden door storing,
  • Minder operators op de werkvloer,
  • Beheer en storing zoeken via VPN
  • Flxibele opbouw veiligheidssysteem over 7 zones
  • Minder afvalproduct